İsmail Yılmaz

Yönetim Kurulu Başkanı

1972 Trabzon doğumlu olan İSMAİL YILMAZ, 2018 yılından itibaren Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Başkanı olarak görevini sürdürmektedir. TİM Sektörler Konseyi üyesidir. AIPH ve Union Fleurs uluslararası kuruluşlarında da Türkiye temsilcisidir.

Çiçekçilik sektöründe 25 yıldan uzun süredir çalışmalar yapmıştır. Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesinden mezun olduktan sonra meslek hayatına özel sektörde başlamıştır. Daha sonra Tempo Tarım Ltd. Şti.’ni kurarak kesme çiçek sektöründe üretim ve ihracata başlamıştır. Aynı sektörde faaliyet gösteren ve fide üretimi yapan ABANNE Fide Üretim Ltd. Şti.’ ni de ikinci şirketi olarak kurmuştur. Her iki firmasının Antalya ve Isparta’daki seralarında kesme çiçek ve fide üretimi yaparak, birçok ülkeye ihracat gerçekleştirmektedir.

Uzun yıllar Kesme Çiçek İhracatçıları Birliği yönetim kurulu üyeliği yapmış, 2010-2015 yılları arasında Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini yürütmüştür. 

Evli ve 4 çocuk sahibidir. 

BAŞKANIN MESAJI 

‘’Süs bitkileri sektörü son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de gelişen bir sektör. Türkiye sektörde sahip olduğu iklimsel ve coğrafi avantajın yanı sıra, dinamik ve hızlı gelişen bir firma yapılanmasına da sahiptir.’’

Türkiye toplam 20 milyar dolar olan dünya süs bitkileri ihracatında payını her geçen yıl arttırmaktadır. Bugün tüm dünya Türkiye’deki potansiyelin farkındadır ve bizi önemli bir üretici/ihracatçı ülke olarak kabul etmiş durumdadır. 
Süs bitkileri ve mamulleri ihracatımız 2018 yılında bir önceki yıla kıyasla değer bazında %17 artış göstermiş ve toplam 100 milyon dolarlık ihracat yapılmıştır. 
Sektörün ihracatında Hollanda ilk sırada yer alırken, Özbekistan, İngiltere, Almanya, Azerbaycan, Irak, Türkmenistan, Gürcistan, Romanya ve A.B.D. ilk on sırada yer alan diğer ülkeler olmuştur. 
Hollanda’ya süs bitkileri ihracatımız bir önceki yıla kıyasla değer bazında %33 artış göstermiş ve toplam 24 milyon dolarlık ihracat yapılmıştır. İhracatımız Özbekistan’a %29, Almanya’ya %8, Azerbaycan’a %88, Gürcistan’a %47 artış göstermiştir.
Canlı bitkiler ihracatında, 2018 yılında bir önceki yıla göre değer bazında %16 artış görülmüştür. Bu dönemde canlı bitkiler ihracatı 55,7 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Özbekistan, Azerbaycan, Almanya, Irak, Türkmenistan, Hollanda ve Gürcistan canlı bitkiler ihracatında en önemli pazarlarımızdır. 
Kesme çiçekler ürün grubu ihracatı 2018 yılında bir önceki yıla göre %19 artış göstermiştir. Bu dönemde toplam 34 milyon dolarlık ihracat gerçekleşmiştir. Bu ürün grubunda en önemli pazarlar sırasıyla Hollanda, İngiltere, Romanya, Bulgaristan, Almanya olmuştur. 
Birliğimiz süs bitkileri sektöründe önemli tanıtım faaliyetleri, yurtdışı heyet ve fuar organizasyonları gerçekleştirmeye devam etmektedir. 2018 yılında da süs bitkileri ihracatını arttırmak amacıyla pek çok organizasyona imza attık. Bu yıl hedef pazarlarımızdan olan Hollanda’da sektörel fuarlara katılım sağladık, İngiltere’ye Sektörel Ticaret Heyeti gerçekleştirdik. Ayrıca dünyadaki sektörel paydaşlarla da sürekli iletişim içindeyiz. Dünya çiçek ticaretinde önemli kuruluşlar olan Union Fleurs ve AIPH’te ülkemizi başarıyla temsil etmeye devam ediyoruz. 
2018 yılında “Süs bitkileri sektöründe global trendler ve yeni pazarlar” sektörel URGE projemiz kapsamında sektörün önünde yeni ufuklar açtık. 2018 yılında sözkonusu proje kapsamında ihracatçılarımızla Almanya ve Katar’a heyet çalışmaları yaptık.
2019 yılında da ihracatımızı arttırmak adına çalışmalarımıza devam edeceğiz. Sektörde emeği olan tüm ihracatçılarımıza teşekkür ederiz.